Hialuronsav – korunk csodaszere?

2022.09.23.

A hialuronsav a természetben, az emberi és állati szervezetekben is előforduló szerves vegyület. Az embereknél jellemzően az ideg-, kötő- és hámszövetben, szemben, csontvelőben, ízületekben és a bőrben található meg. Jelenléte kulcsfontosságú pl.  a sebgyógyulásban, a szövetregenerációban és a sejtek osztódásában.

Az emberi test folyamatosan termeli a hialuronsavat, amelynek jelentős részét fel is dolgozza. Az emberi testben termelődő hialuronsav közel fele a bőrben található. Sajnos, az életkor előrehaladtával a szervezetben termelődő hialuronsav mennyisége csökken, amely hatása elsősorban az ízületek működésében és a bőr hidrodinamikájának megváltozásában érezhető leginkább.

A hialuronsav az emberi és állati szervezeteken kívül bakteriális erjedés során is keletkezhet, amely lehetővé teszi a szervezet számára szükséges hialuronsav pótlásához szükséges anyag előállítását.

A hialuronsav bejuttatható a szervezetbe étrendkiegészítő formájában is, amelyet különböző célokra fogyasztanak a világ különböző területein. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában jellemzően ízületi fájdalmak csökkentésére, míg Japánban és Dél-Koreában a ráncok kezelésére és a bőr hidratálására ajánlják a gyártók termékeiket. A jelenlegi ismeretek korlátozottak abban a tekintetben, hogy a szájon át a szervezetbe juttatott nagy molekulatömegű hialuronsav felszívódás után milyen mennyiségben éri el az ízületeket, csontokat és a bőrt.

A szervezetre gyakorolt legjelentősebb eredményeket a hialuronsavval, annak dermális feltöltőanyagként való használata során érték el, ezen belül is a kozmetikai eljárások során. A hialuronsav egyik fontos tulajdonsága, hogy önmagában nem hidratál, hanem igen nagy a vízmegkötő képessége. A hialuronsav akár a saját tömege ezerszeresének megfelelő vizet is képes megkötni, ezzel tudja növelni a bőrszövetek hidratáltságát, így leginkább egy szivacshoz hasonlítható, ami önmagában nem termel vizet, de a vízmegkötő képessége miatt a bőr rugalmasságát növeli, ezzel együtt csökkenti a ráncokat.

A hialuronsav mennyisége kb. 25 éves kor után kezd csökkeni a szervezetben, ami a kollagén csökkenésénél is gyorsabb, így különösen az arcbőr szépségének, rugalmasságának megtartása érdekében fontos a megfelelő hialuronsav pótlás. A hialuronsav jellemzően óriásmolekulákból áll, így a bőrön keresztüli felszívódása igen korlátozott. Ennek okán a bőrfelszínre juttatott hagyományos hialuronsavat tartalmazó termékek hatóanyagának igen kis hányada képes átjutni a bőr felső rétegein, és szinte egyáltalán nem jut el hatóanyag a bőr mélyebb rétegeibe.  Ennek eredményeként jellemző a hialuronsav invazív, injekciós bejuttatása a bőrbe. Ez sajnos számos kockázattal jár. Az injekciós befecskendezés lehetséges komplikációi között tartják számon az idegek és hajszálerek lehetséges sérülését, a fájdalmat és a véraláfutás kialakulását. Ezek mellett előfordulhat fokozott bőrpír, viszketés, érelzáródás, ami súlyos további kockázatokat rejthet. Néhány esetben kialakulhat idegentest-reakció is.

Az injekciós eljárások nem orvosi kockázataként felmerülhet még a nem megfelelő mennyiségű hatóanyag bevitel, amelynek eredményeként a bejuttatott hatóanyag és az általa megkötött víz az adott arcterületet az eredetitől eltérő struktúrájúvá alakítja, így a bőrfelszín domborulatai eltérnek a páciens eredeti arc struktúrájától. További kockázat, hogy a mesterségesen bejuttatott hatóanyag természetes felszívódása után a megváltozott struktúrájú bőr szerkezet helyreállítása/korrekciója nagyobb mennyiségű újabb hatóanyag bejuttatásával érhető el.

A nem injekciós – non-invazív – megoldások esetén igen fontos az alkalmazni kívánt termék helyes megválasztása, mert a hialuronsav jelenléte önmagában még nem garancia a kívánt eredmény elérésére. A siker kulcsa az adott termékben különböző méretű hialuronsav molekulák alkalmazása. Ennek köszönhetően a különböző méretű hialuronsav molekulák a bőr felső rétegén áthatolva különböző arányban és különböző mélységben képesek a bőr mélyebb rétegeibe behatolni.

A svájci székhelyű Labo Suisse közel negyven évnyi kutatómunkája eredményeként számos, nemzetközi szabadalommal védett eredményt ért el a hialuronsav non-invazív (nem befecskendezett) bőrfeltöltő alkalmazásának területén. Ennek részleteit következő bejegyzésünkben osztjuk meg. Látogass vissza a következő bejegyzésünk olvasásához.

 

 

Related Posts